Er det etisk forsvarligt at bruge lammeskind i indretningen?

Oprettet d. under Lammeskind

Er det etisk forsvarligt at bruge lammeskind i indretningen?

Lammeskind er en populær varer, der sælges over hele verden til både beklædning og til interiørindustrien.

Brugen af lammeskind er et emne, der kan give anledning til forskellige holdninger og synspunkter vedrørende etik og dyrevelfærd. Når det kommer til anvendelsen af lammeskind, er det vigtigt at tage hensyn til flere faktorer.

Der er selvfølgelig delte meninger om vi skal anvende dyr i vores forsyningskæde og den mening er jo helt op til det enkelte menneske at danne, men vi mener at det er vigtigt for at danne sin mening, at man kender til hvordan lammeskind bliver til....

Lammeskind 

Alle lammeskind er et naturligt biprodukt til kødindustrien, og der er derfor ingen der slagter et får for at anvende dets skind. Fåret slagtes simpelthen for at spise det, og i den produkten af lammekød er skindet et restprodukt / biprodukt. 

 

I stedet for at smide restproduktet ud, kan det videreforarbejdes og anvendes i både tekstil industrien til tøj og sko og til produktion af produkter af lammeskind i møbler, dekoration og indretning. Dette er en bæredygtig praksis, der kan være mere ansvarlig i forhold til miljøet og ressourceforvaltning.

 

Processen kan sammenlignes med kødproduktionen af kvæg, hvor også læderhuder anvendes videre til tøj, sko og møbler

Det er selvfølgelig vigtigt at sikre at fårene / lammene har haft gode vilkår og et ordenligt liv.

Lammeskind fra Island sikrer får, der har haft et godt liv og har gået frit på de islandske sletter.

 

Fremstilling af lammeskind

Når dyret er slagtet og skindet er skåret fra, starter  processen med at genanvende skindet.

Lammeskindet bliver herefter garvet. Garvning af et lammeskind er en proces, der gør skindet holdbart, blødt og modstandsdygtigt over for nedbrydning. Der er forskellige metoder til garvning af skind, herunder kemisk garvning og vegetabilsk garvning. 


Efter garvning tørres og efterbehandles skindet for at opnå ønsket blødhed, farve og udseende.
Garvning af skind kræver ekspertise og viden om garvningsprocessen. 
Hvis lammeskindets naturlige farve ikke passer til de produkter det skal bruges til, kan det indfarves i alle mulige farver.

 

Alle disse processer sørger blandt andet for arbejdespladser til mange mennesker verden over, og med udgangspunkt i miljøhensyn er det positivt, at alle dele af dyret anvendes - også af respekt for fåret!

 

Vi hos Thomsons sælges kun lammeskind der er vegetabilsk garvet. Alle vores Avalon Copenhagen lammeskind er ØKO certificerede i deres garvningsproces. Det betyder, at der ikke er anvendt kemi i garvningsprocessen, som der eller kan være en rest af i lammeskindet eller det er blevet skyllet ud i vores grundvand.

 

Se forskellen her i processen:

Kemisk garvning:

Først skal lammeskindet renses for eventuelle rester af kød og fedt samt håndteres forsigtigt for at undgå beskadigelser.
Skindet behandles derefter med kemiske garvningsmidler, som normalt inkluderer tanningssalte eller syntetiske garvningsmidler (chrom). Disse kemikalier hjælper med at binde proteinerne i skindet og forhindre nedbrydning.
Skindet kan blive gennemblødt eller indkapslet i en garvningsopløsning for at sikre, at garvningsmidlerne trænger dybt ind i fibrene.
Efter garvningsprocessen kan skindet blive strakt, tørret og efterbehandlet for at opnå den ønskede blødhed, farve og finish.


Vegetabilsk garvning:

Vegetabilsk garvning bruger naturlige plantebaserede garvningsmidler som bark, blade og frugter til at garve skindet.
Først renses og behandles lammeskindet på samme måde som ved kemisk garvning.
Derefter nedsænkes skindet i en garvningsopløsning, der indeholder ekstrakter fra garvningstræer eller andre vegetabilske kilder.
Skindet opbevares i opløsningen i en vis periode, typisk flere uger, mens garvningsmidlerne langsomt trænger ind i fibrene og garver skindet.
Efter garvning tørres og efterbehandles skindet for at opnå ønsket blødhed, farve og udseende.

Naturlige skind eller kunstige?

Lammeskind er 100 % naturlige og nedbrydelige i naturen. Dette betyder at de ikke påvirker miljøet, sammenlignet med kunstige skind.

Kunstige lammeskindskind er lavet af plastik, hvilket vil sige, der er brugt olie og naturgas i fremstillingen af dem, og de kan derfor ikke nedbrydes biologisk. Det betyder, at det tager meget længere tid at bortskaffe et kunstskind.

Et ægte lammeskind kan derimod komposteres og skader derved ikke miljøet.

 

 

Hvad end du har af opfattelse om lammeskind, er det vigtigt at huske, at hver forbruger har sin egen opfattelse af, hvad der er etisk korrekt. Nogle mennesker vælger at undgå brugen af lammeskind af hensyn til dyrevelfærd, mens andre måske ser det som en naturlig og bæredygtig ressource, der har været brugt i århundreder.

 

Samlet set er det vigtigt at træffe en velovervejet beslutning baseret på ens egne værdier og overbevisninger.

Er du interesseret i et lammeskind til din bolig, så kan du finde alle vores økogisk garvede lammeskind lige her

Find også information om hvordan du behandler dine lammeskind her


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

© Copyright Thomsons.dk

MobilePay Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA JCB ViaBill Anyday
Powered by ProofFactor - Social Proof Notifications
Trustpilot